- A propo krwi... - zaczalem powoli. - Czy gdybym umarl, to moje kosci by nie eksplodowaly?
- No raczej. - parsknal Slith. - "Bozaki to urodzeni magowie. Potrafia opanowac mistyczne sztuki przy minimalnych naukach w wieku mlodzienczym. Po smierci ich ciało kurczy sie i rozpada przeksztalcajac sie w chmure pylu. Kosci natomiast eksploduja." - zacytowal.
- No tak. A z Sivakami jest inaczej. "Po smierci samiec przyjmuje wyglad swego zabojcy. Stan ten utrzymuje sie przez 3 dni, poczym cale cialo zamienia sie w bloto. Jeśli zabojca jest wiekszy niż Sivak, cialo smokowca wybucha plomieniem o promieniu 10 stop. Samice nie przyjmuja formy zabojcy, wybuchaja plomieniem o promieniu 10 stop." - wyrecytowalem. Slith kiwnal glowa.
- To i tak dziwne, ze masz 7 stop wysokosci, choc - cytuje - "ich wzrost wynosi ok. 6-6,5 stop."
- Ty tez to wybryk natury. Sivaki maja zazwyczaj 9 stop.
- Oj tam. Jestem jak samica. Piekny i niski.
- Niski - owszem. Piekny - nie powiedzialbym.
- Jesli ty jestes niski - zwrocil sie do Slitha Logan. - To co dopiero ja? Ty masz 7 stop, to gdzies tak 220 cm. Ja mam zaledwie 188, wiec widzisz chyba roznice. A zreszta, ty i Sirfalas jestescie tego samego wzrostu, wiec jesli ty jestes niski, to i nasz Bozak rowniez.
- Ale ja tylko mowilem - zaoponowalem. - Ze Slith jak na Sivaka jest niski.
- Niech ci bedzie.
- Heh, spodobalo mi sie to okreslenie, "nasz Bozak". - zasmialem sie. - I nie zapominaj, ze Bozaki: "maja zdolnosci organizatorskie. Samce już od czasow Wojny Lancy sluza w armii smokowcow na stanowiskach dowodczych."
- Taa... A co powiesz na to: "Bozaki obu plci sa okrutnymi i przebieglymi wojownikami, ktorzy bardzo rzadko oszczedzaja zycia swych przeciwnikow." - spytal Slith, usmiechajac sie nader wrednie.
- Powiem, ze: "Zarowno samce jak i samice Sivakow sluza jako elita wojownikow i szpiegow, ktorzy sa zatrudniani przez zlych przywodcow lub innych smokowcow.", hehe.
- A smiej sie, smiej. "Sivaki - Najsilniejsi ze wszystkich smokowców.".
- Hehe, a co ty na to: "Bozaki to niezwykle uduchowione istoty. Organizuja czasem religijne obrzadki. Inni przeksztalcili swa potrzebe wierzenia w cos w wiare w samych smokowcow. To wzmocnilo ich pozycje jako przywodcow, ktora juz i bez tego byla mocna."
To dopiero MEGA post xD